Artroskopija kolena

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena

Artroskopija je operativni poseg, pri katerem na kolenu napravimo dva do tri pol centimeterska reza, tako da v kolenski sklep uvedemo majhno kamero, ki je priključena na video monitor.

Koleno napolnimo s tekočino pod pritiskom. Nato z uporabo specialnih inštrumentov pregledamo kolenski sklep ter po potrebi popravimo ali odstranimo okvarjena tkiva. Ker napravimo v sklepno ovojnico le nekaj malih rezov, je bolečina po operaciji bistveno manjša kot pri klasičnih odprtih operacijah, prav tako so redkejše komplikacije in krajša hospitalizacija. Operacija pa je za kirurga tehnično bistveno bolj zahtevna.

Operacijo opravimo v spinalni ali epiduralni anesteziji (to Artroskopija kolenaje anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol. Izjemoma uporabljamo splošno anestezijo, pri kateri med operacijo spite.

KDAJ SE ODLOČIMO ZA ARTROSKOPIJO KOLENA?

 • okvara notranjega ali zunanjega meniskusa,
 • prosto telo ( majhen košček hrustanca ali kosti, ki prosto ležijo v sklepu),
 • raztrganina križnih vezi,
 • blaga artroza (»obraba«),
 • vneta ali poškodovana sinovialna sklepna ovojnica,
 • problemi pogačice,
 • artroskopijo kolena uporabljamo tudi pri težjih operativnih posegih, kot so rekonstrukcija kolenskih ligamentov, oskrba sklepnih zlomov, sinoviektomija…

Zdrav miniskus in sklepni hrustanec

normalen meniskus in sklepni hrustanec

Raztrgan miniskus

raztrganina meniskusa

OKREVANJE PO ARTROSKOPSKI OPERACIJI

Na splošno je okrevanje po artroskoposkih operacijah hitro, bistveno hitrejše v primerjavi s klasičnimi odprtimi operacijami. Seveda pa je čas okrevanja odvisen od vrste artroskopske operacije.

Po operaciji boste koleno hladili z ledom, izvajali boste vaje za krepitev mišic. Ob odpustu boste dobili natančna navodila.

Takoj po operaciji lahko hodite, nato vsak dan več, normalno lahko večinoma hodite po enem tednu. Po dveh tednih ste sposobni za opravljanje svojega dela in športne aktivnosti.

Če je v kolenu prisotna že artroza (»obraba«) ali poškodba hrustanca, je čas okrevanja podaljšan.

Prav tako je okrevanje daljše, če bomo pri vas opravili zahtevnejšo artroskopsko operacijo (šivanje meniskusa, sinoviektomija, rekonstrukcija ligamentov, operacija zaradi nestabilne pogačice, osteosinteza zloma).

Kakšna so lahko vaša pričakovanja po operaciji, pa vam bo razložil kirurg, ki vas bo operiral.

KAKŠNE SO MOŽNE KOMPLIKACIJE?

Komplikacije po artroskopiji kolena so zelo redke in večinoma blage. Možne so naslednje komplikacije:

 • okužba rane,
 • okužba sklepa ( to je najhujša možna komplikacija, je pa izredno redka),
 • krvavitev v sklep,
 • otekanje sklepa in nabiranje tekočine v njem,
 • zlom inštrumentov v kolenskem sklepu,
 • okvare živcev ( možna je okvara kožnega živca, kar ima za posledico oslabljen občutek za dotik na sprednji strani kolena ),
 • trombembolični zapleti.

KAJ MORATE VI STORITI PRED OPERACIJO?

Pred operacijo morate pri svojemu zdravniku opraviti osnovne preiskave. Če ste mlajši od štirideset let, potrebujete hemogram, PČ, INR. Če pa ste starejši od štirideset let, pa poleg tega še RTG p. c. in EKG.

Večino artroskopij kolena opravimo v okviru enodnevne bolnišnice, v nasprotnem primeru pa boste sprejeti na ortopedsko-travmatološki odsek.

Če boste obravnavani v okviru enodnevne bolnišnice, boste dobili v zvezi s tem še posebna navodila.

Za sprejem pridete zjutraj ob 7 – 7.30 h. S seboj morate imeti veljavno napotnico za sprejem in potrjeno kartico, s katero se vpišete na sprejemnem okencu v avli kirurškega oddelka. Morate biti tešč in imeti naročene izvide, podpisana soglasja in vse izvide ter rentgenske slike v zvezi z vašo boleznijo ali poškodbo.

Za tem boste napoteni v centralni sprejem v prvem nadstropju kirurškega oddelka, kjer boste dobili bolniško obleko in boste napoteni na oddelek enodnevne bolnišnice ali ortopedsko-travmatološki odsek.

Tekom dneva boste operirani, popoldne pa odpuščeni v domačo oskrbo.

Upamo, da vam bomo s tem prispevkom vsaj malo olajšali razumevanje vaše bolezni, za dodatna pojasnila in svetovanje pa smo vam seveda na voljo v ortopedski ambulanti.