Endoproteza kolena

KolenoEndoproteza kolena je umetni sklep, s katerim kirurg med operacijo nadomesti prizadete dele kolena. Obstaja več vrst endoprotez, o tem, katera je najprimernejša za vas, se bomo odločili pred operacijo.

KOLENSKI SKLEP

Koleno je največji sklep v človeškem telesu. Povezuje stegnenico, golenico in pogačico. Med stegnenico in golenico sta še dva meniskusa. Stabilnost sklepov dajejo dve stranski vezi in dve križni vezi. Na sprednji strani kolena pa se stegenske mišice pripenjajo  na golenico preko vezi in pogačice. V sklepu so kosti obdane s hrustancem. Sklep obdaja sklepna ovojnica, ki izloča sklepno tekočino, ta maže sklep in prehranjuje hrustanec.

VZROKI BOLEČINE IN OMEJENE GIBLJIVOSTI KOLENA

Najpogostejši vzrok bolečine in omejene gibljivosti je artroza (»obraba«). To je bolezen, pri kateri se hrustanec mehča, lušči in postopno izginja. Pojavijo se kostni izrastki (osteofiti). Zadebeli se sklepna ovojnica, spremeni se sklepna tekočina. Vzrok artroze je večinoma neznan, govorimo o primarni artrozi. Pogosto pa je artroza posledica poškodbe (zlom v predelu kolena, odstranitev meniskusov, raztrganine kolenskih vezi). Ko bolezen napreduje, se postopno zmanjšuje gibljivost sklepa. Vse to spremlja bolečina; v začetku blaga in na koncu lahko zelo huda.

ALI JE VSTAVITEV ENDOPROTEZE KOLENA PRIMERNA ZA VAS?

O tem začnemo razmišljati, ko vas osebni zdravnik napoti v ortopedsko ambulanto na prvi pregled. Koristno se je posvetovati z družinskimi člani, z osebnim zdravnikom in ortopedom, ki vas bo operiral. Vendar pa se morate odločiti sami.

Najprimernejša starost za zamenjavo kolena je med 60 in 80 letom starosti, vendar je presoja ortopeda o ustreznosti operacije vedno individualna.

Priporočilo za poseg je odvisno od stopnje bolečine, zmanjšane sposobnosti za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in od splošnega zdravstvenega stanja.

Operativni poseg vam svetujemo, če:

 • bolečina v kolenu omejuje normalne vsakodnevne aktivnosti kot so hoja, hoja po stopnicah, usedanje in vstajanje,
 • bolečina ne mine niti v mirovanju in ne po zdravilih proti bolečinam,
 • se bolečina pojavi tudi med dnevnim ali nočnim počitkom,
 • se razvija deformacija kolena in se slabša gibljivost,
 • protivnetna zdravila slabo prenašate,
 • drugo zdravljenje (npr. fizioterapija, blokade, manjši operativni posegi) ne prinesejo izboljšanja.

Vedeti morate, da vstavitev umetnega kolena ni življenjsko nujna operacija, lahko pa izboljša kvaliteto vašega življenja. Izjemnega pomena je vaša sposobnost in pripravljenost sodelovati pri okrevanju po operaciji. Le aktivna krepitev stegenskih mišic po operaciji omogoča normalno hojo. Zato se morate na operacijo primerno pripraviti.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE OB ZAMENJAVI KOLENSKEGA SKLEPA?

Pomemben dejavnik pri odločitvi za operativni poseg je razumevanje, kaj se s posegom lahko pridobi in kaj ne. Večina operirancev občuti pomembno zmanjšanje bolečine in občutno izboljšanje sposobnosti za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Zamenjava sklepa pa vam seveda ne bo povečala zmogljivosti, ki so bile okrnjene že pred začetkom težav s kolenom. Po operativnem posegu vam bomo svetovali hojo po ravni podlagi, kolesarjenje, plavanje, golf in tek na smučeh, nordijsko hojo… Odsvetovali pa vam bomo tek  in agresivne športe na trdih podlagah. Po operaciji se izogibajte prevelikim naporom in prenašanju težkih bremen.

Že pri normalni aktivnosti se tudi umetno koleno obrablja. Ukvarjanje z zahtevnimi športi, prekomerni napori ali prekomerna telesna teža to obrabo še pospešita in povzročita omajanje proteze in ponovne bolečine.

KAJ STORITI PRED OPERATIVNIM POSEGOM?

Pred operativnim posegom naj vas pregleda vaš osebni zdravnik in vas, če je potrebno, napoti v določeno specialistično ambulanto. Vse kronične bolezni morajo biti pred operacijo urejene.

Po operaciji bo morda potrebna transfuzija krvi, zato vam svetujemo, da se odločite za avtotransfuzijo. To pomeni, da vam pred operacijo odvzamemo vašo kri, jo shranimo in jo nato med in po operaciji vrnemo. S tem se izognete morebitnim zapletom ob transfuziji tuje krvi. Za totalno endoprotezo kolka je običajno potreben en odvzem krvi, za minimalno invaziven kirurški pristop za implantacijo unikondilarne kolenske endoproteze pa avtotransfuzije ne svetujemo. Če se odločite za avtotransfuzijo, vam svetujemo, da pokličete Oddelek za transfuziologijo SB Novo mesto na telefonsko številko 07 3916574 takoj, ko dobite potrjen datum operacije. Dogovorili se boste za natančen datum odvzema vaše krvi. Napotnico za avtotransfuzijo bomo izdali v ortopedski ambulanti, ali pa vam jo bo izdal osebni zdravnik.

Da bi se izognili morebitnim pooperativnim zapletom, je potrebno imeti urejen krvni pritisk, krvni sladkor, morebitno terapijo revmatoidnega artritisa, motenj srčnega ritma, ledvične bolezni ali drugih spremljajočih bolezni. Bolniki s pogostimi vnetji sečil morajo opraviti urološki pregled, isto velja za moške, ki imajo težave s prostato.

Ko boste dobili vabilo na operativni poseg iz bolnišnice, boste s pripravo na operativni poseg pričeli pri vašem osebnem zdravniku, kjer boste opravili vse predoperativne preiskave (hemogram, elektroliti, sečnina, kreatinin, glukoza, SR, CRP, PČ, INR, osnovne preiskave urina, EKG, RTG p.c.).

Z izvidi vseh opravljenih preiskav boste prišli na pregled v Preanesteziološko ambulanto k anesteziologu (zdravnik, ki vam bo med operacijo dal narkozo). Točen termin pregleda pri anesteziologu in seznam vseh potrebnih preiskav, ki jih boste pred tem opravili pri osebnem zdravniku, boste dobili po pošti. Osebni zdravnik bo presodil, če potrebujete o sposobnosti za operativni poseg tudi mnenje internista in vas v tem primeru napotil na pregled, njegovo mnenje pa prinesite s seboj v preanesteziološko ambulanto. V primeru spremljajočih bolezni prinesite tudi izvide in mnenja področnih specialistov. Zdravnik anesteziolog bo podal dokončno mnenje o sposobnosti za operativni poseg, pogovorili se boste lahko o vsem, kar vas zanima v zvezi z anestezijo, ki bo potrebna za izvedbo operativnega posega. Najpogostejša načina anestezije sta spinalna ali epiduralna anestezija (to je anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol, in splošna anestezija, pri kateri med posegom spite. Anesteziolog se bo z vami pogovoril o obeh možnostih in vam svetoval za vas najprimernejši način anestezije. Pogovorili se boste lahko tudi o različnih možnostih za lajšanje pooperativne bolečine.

Če ste na terapiji z  Marevanom, Sintromom, Plavixom, Pradaxo, Xarelto, Eliquisom, Brilique ali drugimi zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi, bo pred operacijo potrebna posebna priprava. O tem se boste pogovorili z osebnim zdravnikom, internistom in anesteziologom. Dali vam bodo dali ustrezna navodila.

Dva tedna pred operacijo opustite za lajšanje bolečin nesteroidne antirevmatike (Ketonal, Naklofen, Voltaren, Brufen, Nalgesin, DicloDuo…), ta dva tedna za lajšanje bolečin uporabljajte druga zdravila (Tadol, Tramal, Lekadol, Doreta, Zaldiar, Daleron…) – o tem se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Pred operacijo morajo biti odstranjena vsa vnetna žarišča, kožne bolezni, razjede, razni izpuščaji, znaki kroničnega otekanja goleni, urejeno mora biti tudi zobovje (svetujemo preventivni pregled pri zobozdravniku). Odstranitev vnetnih žarišč je zelo pomembna zaradi preprečevanja okužbe umetnega sklepa, ki je sicer ena hujših možnih komplikacij.

Po odpustu iz naše bolnišnice v domačo oskrbo boste še nekaj časa potrebovali pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Svetujemo vam, da si pred odhodom v bolnišnico poiščete in zagotovite pomoč s strani svojcev ali znancev in tako preprečite nevšečnosti, ki se lahko pripetijo po vrnitvi domov. V domačem okolju vam bodo določene prilagoditve olajšale okrevanje:

 • čvrsto pritrjeni oprijemki v kopalni kadi ali tušu in ob straniščni školjki,
 • stabilen stol ali klop za uporabo pri tuširanju,
 • stabilen stol z naslonjalom za roke in čvrsto oblazinjenim sedežem,
 • umivalna goba z ročajem,
 • palica za oblačenje nogavic in dolga žlica za čevlje,
 • grebljica za pobiranje smeti s tal,
 • varnostna ograja na stopnišču,
 • odstranjene vse nepritrjene preproge in električne žice s tal.

Če imate težave s prekomerno telesno težo, je potrebno pred operativnim posegom shujšati, saj boste tako lažje in hitreje okrevali, pa tudi možnost komplikacij po operaciji je bistveno manjša.

Vendar zadnja dva tedna pred operacijo hujšanja ne svetujemo. Če imate resen namen za izgubo telesne teže, storite to že prej.

Zadnja dva tedna pred operacijo uživajte uravnoteženo, beljakovinsko bogato hrano.

Zadnjih nekaj dni pred sprejemom v bolnišnico, pa pri prehrani skrbite predvsem za redno odvajanje blata. Če boste za sprejem prišli en dan pred operativnim posegom, na ta dan doma, pred odhodom v bolnišnico, obvezno normalno zajtrkujte.

PREDOPERATIVNA ŠOLA

Pred operativnim posegom je obvezen obisk »Predoperativne šole« .
Za starejše je na Predoperativni šoli obvezna soudeležba enega od svojcev. O terminu Predoperativne šole boste obveščeni, ko boste prejeli vabilo za operativni poseg po pošti (na vabilu bo tudi termin pregleda v Preanesteziološki in Ortopedski ambulanti).
2 tedna pred tem vas bo po telefonu poklicala tudi diplomirana medicinska sestra, ki vodi Predoperativno šolo.
Pogoj za pristop k Predoperativni šoli je pozitivno mnenje o sposobnosti za operativni poseg, ki ga boste dobili pred tem v Preanesteziološki ambulanti.
Predoperativna šola se odvija v drugem nadstropju kirurškega oddelka, v sejni sobi ortopedsko-travmatološkega odseka.

Osnovni namen Predoperativne šole je, da vas in vaše svojce čim bolj pripravimo na operativni poseg in v pogovoru razjasnimo vsa vaša vprašanja že pred planirano operacijo.
Na Predoperativni šoli boste poslušali kratko predavanje diplomirane medicinske sestre, fizioterapevtke, zdravnika anesteziologa in zdravnika ortopeda. Dobili boste navodila v zvezi s prehrano. Po zaključenem skupinskem delu šole bo še vsak pacient posebej individualno obravnavan. Izpolnili boste vprašalnike in soglasja. Naučili vas bomo tudi vseh vaj, ki jih boste morali izvajati takoj po operaciji.
Nato vas bomo napotili še na natančno predoperativno rentgensko slikanje.
Šola traja približno 3 ure in bodite na to ustrezno pripravljeni.

PREDOPERATIVNI PREGLED V ORTOPEDSKI AMBULANTI

Ko boste opravili pregled pri anesteziologu, Predoperativno šolo in predoperativno rentgensko slikanje, boste opravili še pregled v ortopedski ambulanti. Običajno se vse to opravi na isti dan.
V ambulanti se boste lahko o vseh posebnostih pogovorili z zdravnikom, ki vas bo operiral. Določen bo tudi točen datum sprejema in operativnega posega.

PRIPRAVA NA OPERATIVNI POSEG

V bolnišnico boste sprejeti en dan pred operacijo ali morda zjutraj, na dan operativnega posega. S seboj prinesite potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja, napotnico za sprejem, vse izvide in rentgenske slike, zdravila, ki jih redno jemljete, in par dokomolčnih bergel, ki jih kupite v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Priporočamo vam, da imate v bolnišnici svojo obutev (copate), ki je na nogah stabilna in ne drsi (gumijasti podplati). Če želite, lahko prinesete tudi svoja dnevna in nočna oblačila.
Za sprejem se najprej s kartico zdravstvenega zavarovanja prijavite na okencu v avli kirurškega oddelka. Od tam boste napoteni v CENTRALNI SPREJEM v prvem nadstropju kirurškega oddelka, običajno ob 12h. Ko bo sprejemni postopek opravljen, vas bo medicinska sestra pospremila do ortopedsko-travmatološkega odseka, kjer vas bodo medicinske sestre in zdravstveni tehniki namestili v bolniško sobo in pripravili na operativni poseg.
Če boste naročeni za sprejem v nedeljo, se javite v urgentni kirurški ambulanti (v pritličju kirurškega oddelka), od koder vas bodo napotili direktno na ortopedsko-travmatološki odsek.
Pred operacijo vas bo sprejel ortoped, ki vas bo operiral, in se pogovoril z vami.
Vašo dokumentacijo s priloženimi izvidi bomo predstavili anesteziologu, ki bo z vami med operativnim posegom. Dal vam bo potrebno anestezijo in predpisal način zdravljenja bolečine po operaciji.
Na dan pred operacijo smete po lahkem kosilu do polnoči še piti (svetujemo čim več tekočine, lahko tudi sladki energijski napitki), zvečer lahko pojeste tudi energijski dodatek (čokolada, bomboni, energijske ploščice…). Nato pa ostanite OD POLNOČI NAPREJ popolnoma tešč do operativnega posega.
Na večer pred operacijo boste dobili, če bo potrebno, tudi tableto za pomiritev in lažji spanec.
Svetujemo, da se doma nekaj dni pred posegom čim bolj spočijete in naspite, še posebej zadnjo noč, ko boste spali doma.

DAN OPERATIVNEGA POSEGA

Na dan operacije se zjutraj še enkrat stuširajte in oblecite čisto pižamo. Med posegom ne smete imeti nalakiranih nohtov ali šminke na obrazu.
Po operaciji boste morda premeščeni v enoto intenzivne terapije, to bo precenil anesteziolog. Pred odhodom v operacijske prostore odstranite nakit, zobno protezo, kontaktne leče, slušni aparat.

OPERATIVNI POSEG
Operacija traja običajno 60 do 120 minut. Med operacijo vam bomo odstranili poškodovani hrustanec in kost, nato pa vstavili nov sklep, ki zagotovi funkcijo kolena. Že pred operacijo bomo za vas izbrali najprimernejši tip endoproteze. Vedno vstavimo cementno endoprotezo, pri kateri je umetni sklep v kosti pritrjen s kostnim cementom. Če je možno, se odločimo za unikondilarno (polovično) kolensko endoprotezo, sicer pa za totalno kolensko endoprotezo.

PO OPERATIVNEM POSEGU
Po končani operaciji vas bodo iz operacijske dvorane premestili v prebujevalnico. To je posebej opremljena soba, kjer je mogoč poostren nadzor vašega zdravstvenega stanja neposredno po operaciji. Tu boste ostali nekaj ur.
Po tem vas bodo premestili nazaj na oddelek (ali morda v intenzivno enoto). Med ležanjem v postelji boste imeli nogi iztegnjeni na ravni podlagi. Koleno bomo hladili z ledom.
Takoj po operaciji začnite izvajati dihalne vaje in aktivne vaje s stopali za poživitev krvnega obtoka. S tem boste preprečili zastoj krvi v venah in nastanek strdka. Te vaje morate ponavljati večkrat dnevno. Dihati morate globoko in se pogosto izkašljati. Izvajali boste tudi vaje za krepitev stegenskih mišic in krčenje operirane noge do bolečine po podlagi. Vse vaje, ki jih boste morali izvajati takoj po operaciji, vas bomo naučili že pred operativnim posegom.
Posebno pozornost bomo po operaciji posvetili opazovanju operativne rane, morda boste imeli po operaciji iz rane izpeljano drenažno cevko, ki jo nato običajno odstranimo naslednji dan. Pogosto uporabljamo tudi sistem, ki kri, ki jo posesamo iz vaše rane, prefiltrira in preko infuzije vrne nazaj v vaš krvni obtok. Po operaciji boste dobivali infuzijske raztopine, antibiotično zaščito, zdravila proti bolečinam. Na dan operativnega posega ali naslednje jutro boste prejeli prvo tableto ali injekcijo proti krvnim strdkom.
Za totalno endoprotezo kolena pogosto za lajšanje bolečin uporabljamo epiduralni kateter, ki ga pred pričetkom operacije namesti anesteziolog v predel vaše hrbtenice. Če boste imeli epiduralni kateter, vas bomo naučili tudi, kako se ga uporablja.
Po operaciji uživajte tekočino v omejeni količini, priporočamo čaj ali vodo, če se boste počutili dobro, boste na dan operacije dobili večerjo.
Če bo splošno stanje in počutje dovoljevalo, boste na dan operacije popoldne in zvečer že sedeli, če boste dovolj stabilni, bomo pričeli že z hojo.
Seveda bo po operativnem posegu prisotna določena bolečina, ki pa je praviloma znosna. Na voljo imamo mnoga sredstva za lajšanje bolečine. Če se vam po operativnem posegu zdi bolečina prehuda, boste o tem obvestili srednjo medicinsko sestro, ki bo ustrezno ukrepala.

PRVI POOPERATIVNI DAN IN NADALJNI DNEVI PO OPERACIJI

Še naprej boste dobivali predpisana zdravila in infuzijske raztopine, normalno boste začeli jesti hrano.
Izvajali boste terapevtske vaje, ki ste jih delali že na dan operacije.
Takoj zjutraj bomo pričeli s pasivnim razgibavanjem kolena na kinematični opornici, izvajali bomo tudi elektrostimulacijo stegenskih mišic.
S pomočjo fizioterapevtke se boste posedli z nogami preko postelje. Če bo dopuščalo vaše počutje, boste prvi dan po operaciji vstali in hodili. Na začetku ne vstajajte sami, pomagala vam bo fizioterapevtka in ostalo osebje. Nasploh upoštevajte navodila fizioterapevta.
Pri umivanju, hranjenju, posedanju v postelji in obračanju vam bodo pomagale medicinske sestre, če bo to potrebno.
24 do 36 ur po operaciji vam bomo previli rano, kontrolirali hemogram in odstranili sukcijske cevke (drene) in urinske katetre.
Opravili bomo rentgensko slikanje vašega novega kolena.
Čim prej poskušajte ob pomoči medicinskih sester sami hoditi na stranišče.

V naslednjih dnevih boste s pomočjo fizioterapevtke hodili. Pri hoji se lahko operirana noga obremenjuje do bolečine. Hodili boste s polaganje celega stopala.
Redno boste izvajali vaje in razgibavanje v postelji. Operirano nogo boste iztegovali in krčili, pri krčenju bo peta drsela po podlagi. Vaje izvajajte vsaj trikrat na dan in ne pozabite, še vedno je potrebno izvajati vaje za stopala in gležnje ter dihalne vaje (globoko trebušno dihanje in izkašljevanje). Skrbite, da se bo koleno redno hladilo z kolenom. Čim prej poizkušajte v celoti iztegniti koleno, čeprav je po operaciji to boleče.
Čez dan poskušajte čim več sedeti in čim manj ležati.

Z vsakim dnem boste bolj samostojni, bolj aktivni, bolečina bo vse manjša. Izvajali boste enak program vaj v postelji, s pogostejšim vstajanjem in daljšo hojo s pomočjo bergel. Pričeli bomo tudi s hojo po stopnicah.

POGOJI ZA ODPUST IZ BOLNIŠNICE

Predvidoma boste odpuščeni iz bolnišnice pri polovični endoprotezi kolena 2. do 5. dan po operaciji, pri totalni endoprotezi kolena pa 4 do 10 dan. Odpustnico boste dobili ob odpustu.
Odpuščeni boste, ko:

 1. ko bomo lahko vaše bolečine lajšali z zdravili v obliki tablet,
 2. ko bo vaše splošno počutje dovoljevalo odpust,
 3. ko boste sposobni 100 metrov hoje po ravnem z berglami,
 4. ko boste sposobni prehoditi po stopnicah z berglami vsaj eno nadstropje gor in dol,
 5. ko bo vaša operativna rana mirna,
 6. ko boste obvladali vse vaje, ki jih morate nato sami izvajati doma,
 7. ko boste brez težav sposobni transferja iz postelje in nazaj v posteljo,
 8. ko boste samostojni na stranišču in samostojni za osnovne higienske potrebe.

Ko boste vse te pogoje izpolnjevali, vas bomo odpustili, na to naj bodo pripravljeni tudi vaši svojci. Za prevoz domov morajo poskrbeti vaši svojci.

OKREVANJE PO ODPUSTU IZ BOLNIŠNICE

Bolečino si doma lajšajte z zdravili. Ob odpustu boste dobili recept.
Po odpustu so potrebni redni prevezi in kontrola rane, približno na tri dni. 12. dan po operaciji vam bodo odstranili šive oz. kovinske sponke. Šive odstrani patronažna sestra ali pa se boste oglasili pri osebnem zdravniku, če pa boste izvajali ambulantno fizioterapijo pri nas, vam bomo rano previjali in odstranili šive pri nas na oddelku. Dokler rana ni povsem suha in zaprta, se izogibajte njenemu močenju.
Z berglami boste hodili po operaciji dva do osem tednov. O stopnji obremenjevanja operirane noge se bomo dogovorili ob odpustu, običajno pa je dovoljeno obremenjevanje operirane noge do bolečine. Če pri obremenitvi ni bolečine, se lahko noga tudi polno obremeni. Hoja je pomembna, hodite večkrat dnevno, krajši čas, pazite na enakomeren korak. Ko se počutite varno, lahko bergle postopno opustite.

Takoj po odpustu iz bolnišnice doma redno izvajajte vse naučene vaje. Izvajajte tudi vaje, ki jih boste že pred tem dobili v pisni obliki in na DVD-ju.
Za začetek boste izvajali nekajkrat tedensko ambulantno fizioterapijo pri nas na oddelku, v dopoldanskem času, če bo to le možno (bližina bivanja, možnost prevoza s strani svojcev). Če ste od novomeške bolnišnice preveč oddaljeni, lahko to fizioterapijo izvajate tudi v bližini domačega kraja – izdali vam bomo delovni nalog.
Običajne lažje dnevne aktivnosti smete opravljati že takoj po odpustu. Določena stopnja nelagodja med izvajanjem aktivnosti in ponoči navadno traja še nekaj tednov po posegu, a bo minila. Program aktivnosti obsega:
• hoja po stanovanju in stopnjevanje s hojo po stopnicah in zunaj doma,
• sedenje, vstajanje, vaje za izboljšanje moči in gibljivosti v kolenu,
• postopna normalna gospodinjska opravila.

Rehabilitacijo boste nadaljevali v zdravilišču 2 do 3 tedne. Predlog za zdraviliško zdravljenje bomo podali v bolnišnici po operativnem posegu ali kasneje na kontrolnih ambulantnih pregledih.
Po operaciji je potrebno čim prej okrepiti stegenske mišice, le tako bo lahko delovanje kolena normalno. To je lahko dolgotrajen proces, ki lahko traja od 3 do 9 mesecev.
Po odpustu iz zdravilišča boste dobili navodila za nadaljnjo rehabilitacijo, ki jo boste sami izvajali doma.
Na kontrolni pregled k ortopedu, ki vas je operiral, boste naročeni približno 3 do 8 tednov po operaciji. Na kontrolnem pregledu včasih opažamo slabo gibljivost kolena. Vzrok temu je premajhna aktivnost bolnikov doma po odpustu iz bolnišnice. Trudite se imeti do konca iztegnjeno koleno in si pod koleno ne podlagate blazin. Če je potrebno, za izvajanje vaj vzemite dovolj tablet za lajšanje bolečin.
Po končani rehabilitaciji naj bi bolnik hodil brez pripomočkov in brez bolečin.
35 dni po operaciji morate dobivati zdravila proti krvnim strdkom v obliki tablet ali nizkomolekularni Heparin v obliki injekcij v podkožju v predelu trebuha. Uporabljajo se injekcije za enkratno uporabo z določeno dozo zdravila. Še pred odhodom domov vas bomo naučili, da si boste injekcije sami dajali, ali pa bomo naučili vaše svojce. Te injekcije so potrebne zaradi preprečevanja nastajanja krvnih strdkov v žilah in jih uporabljamo le pri zelo visokem tveganju, večinoma pa uporabljamo tablete.

MINIMALNO INVAZIVNA OPERACIJA KOLENA

To pomeni, da kolensko protezo vgradimo z minimalno invazivnim kirurškim pristopom. Pri tem je kožni rez manjši, manjši je tudi rez na sklepni ovojnici. Predvsem pa je pomembno, da pri kirurškem pristopu ne prekinemo nobene mišice ali kite, ampak uvajamo inštrumente med njimi. Zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno.
Prednosti minimalno invazivne operacije so zato naslednje:

 • manjša izguba krvi,
 • manjše  bolečine po operaciji,
 • manjša poškodba mišic in kit,
 • hitrejša povrnitev gibljivosti kolena,
 • bolj kozmetska brazgotina,
 • hitrejše okrevanje po operaciji,
 • krajša ležalna doba v bolnišnici.

Najbolj primerni kandidati za tovrstno operacijo so mlajši, suhi, zdravi in motivirani za hitro okrevanje.
Je pa minimalno invazivna operacija za kirurga tehnično precej bolj zahtevna, saj je osnovni cilj operacije seveda še vedno dolgoletno preživetje umetnega kolena ob dobri funkciji.

Minimalno invazivno operacijo uporabljamo za vse unikondilarne (polovične) kolenske endoproteze in za nekatere totalne.

MOŽNI ZAPLETI IN NJIHOVO PREPREČEVANJE

Po vstavitvi endoproteze kolena so zapleti zelo redki.

Okužba kolenskega sklepa se pojavi v manj kot 2% primerov. Še redkeje nastopi srčna ali možganska kap. Spremljajoče kronične bolezni povečajo verjetnost zapletov, s pojavom zapletov se okrevanje po posegu podaljša.

Med posegom lahko pride do okvare živcev, posledica tega je omrtvičenost kože in zmanjšana moč ustreznih mišic.

 

Venska tromboza – pri vseh operacijah, še posebej pa pri operacijah kolka in kolena, lahko pride do nastanka krvnih strdkov v venah nog. To preprečujemo z zgodnjo mobilizacijo in zdravili, ki jih boste dobivali 35 dni po operaciji.

Opozorilni znaki globoke venske tromboze so:

 • bolečina v mečih,
 • občutljivost in rdečina v predelu nad ali pod kolenom,
 • oteklina v mečih, gležnju in stopalu.

Opozorilni znaki pljučne embolije (krvni strdek v pljučih) so:

 • težko dihanje,
 • bolečina v prsnem košu,
 • vztrajna bolečina v prsih z spremljajočim kašljem.

V primeru pojavov zgornjih znakov o tem takoj obvestite svojega osebnega zdravnika.

 

Okužba – najpogostejši vzrok okužbe po vstavitvi umetnega kolena so bakterije, ki vstopijo v krvni obtok med posegom na zobovju, ob okužbi sečil ali kožnih okužbah. Te bakterije se naselijo ob endoprotezi in povzročijo izbruh okužbe v predelu kolena.

Po vstavitvi endoproteze kolena morate vedno imeti antibiotično zaščito pred posegom na zobovju ali v primeru drugega kirurškega posega.

Okužbo se lahko čim bolj prepreči, tako da pred operacijo odstranite vsa vnetna žarišča – o tem se pogovorite z osebnim zdravnikom.

Opozorilni znaki okužbe endoproteze so:

 • povišana telesna temperatura, mrzlica,
 • rdečina, slabšanje bolečine, toplota v predelu kolena,
 • kasneje izcedek iz rane.

Okužbo je potrebno čim prej ugotoviti in zdraviti, antibiotik zaradi okužbe umetnega kolena vam lahko predpiše le ortoped. V primeru pojava zgornjih znakov se čim prej oglasite pri zdravniku, ki vas je operiral.

 

Padci – v prvih tednih po operaciji lahko padec povzroči poškodbo, zaradi katere bo potrebna nova operacija, lahko pa povzroči tudi omajanje endoproteze.

POSEBNOSTI

Občutek na koži, v okolici operativne rane, je ob zunanjem robu rane vedno spremenjen v smislu zmanjšanja občutljivosti za dotik.

Gibljivost operiranega kolena je odvisna tudi od gibljivosti pred operacijo. Kakšna bo gibljivost po operaciji, pa je odvisno tudi od vas, oziroma od vašega truda med rehabilitacijo. Če želite, da koleno normalno funkcionira, je potrebno doseči polno iztegnitev in pokrčenje vsaj do pravega kota.

Po operaciji je klečanje lahko neudobno, ni pa škodljivo.

Nekateri bolniki opažajo po operaciji nežno tleskanje delov endoproteze kolena, te težave niso tako moteče in se običajno po določenem času zmanjšajo.

Vstavljena endoproteza kolena lahko aktivira detektorje kovin, ki jih uporabljajo za varnost na letališčih in v nekaterih zgradbah, v tem primeru o vstavljenem umetnem kolenu obvestite varnostnika. Ob odpustu iz bolnišnice boste prejeli uradno knjižico kolenske endoproteze, ki poleg drugega služi tudi kot potrdilo za detektorje kovin.

Z vožnjo avtomobila lahko pričnete, ko bo vaša mišična moč dopuščala varno upravljanje avtomobila, o tem se bomo pogovorili na kontrolnem pregledu po operaciji.

Kljub vsem naporom na svetu še vedno ni »večne« kolenske endoproteze. Tudi umetno koleno se v 10 do 20 letih obrabi – pride do omajanja umetnega kolena. V redkih primerih lahko do tega pride že prej!

Navodila smo pripravili, da bi vam posredovali čim več koristnih informacij in vam čim bolj pojasnili predlagani način zdravljenja. Seveda ni mogoče zajeti vseh vprašanj, ki se vam porodijo, zato smo pripravljeni na dodatna pojasnila.

 

Želimo vam čim bolj uspešno zdravljenje in okrevanje po operaciji.