Deformacija nožnega palca

Gre za nenormalen odmik nožnega palca navzven proti malim prstom stopala (hallux valgus) in kostno zadebelitev ob osnovnem sklepu palca na notranji strani stopala (bunion). Obe deformaciji večinoma nastopata skupaj in sta zelo pogosta težava, s katero se sreča v življenju tretjina žensk in pet procentov moških. Pogosto se tej deformaciji pridruži še deformacija na drugem prstu, redkeje tudi na drugih malih prstih. Deformacija na drugem prstu izgleda kot v sklepu čvrsto prepognjen prst, ki ga ni mogoče več iztegniti.

VZROK

 

Osnovni vzrok je dedna predispozicija, tako da opažamo, da je pri določenih družinah deformacija bistveno bolj pogosta. Če imate deformacijo, to še ne pomeni, da jo bo zagotovo imel tudi vaš potomec, saj na razvoj deformacije bistveno bolj vpliva neprimerna obutev.

Predvsem so to trdi čevlji, v sprednjem delu zašiljeni, nepravilne velikosti in s previsokimi petami. Tipično se ob rednem nošenju neprimerne obutve palec sčasoma vse bolj umika vstran, ob notranjem delu stopala ob palcu pa se zaradi pritiska obutve najprej pojavita oteklina in rdečina, sledi pa zadebelitev kosti in mehkih tkiv ter postopno vse hujša bolečina in postopno omejena gibljivost.

Pritisk čevlja sili male prste v vse večji prepogib, razvijejo se deformacije na malih prstih in boleči otiščanci. Če deformacija močno napreduje, se lahko palec in drugi ter tretji prst tudi zakrižata, tako da deformiran drugi in/ali tretji prst jahata preko deformiranega palca.

JE OPERACIJA NUJNA?

 

Z leti postaja stopalo spredaj vse širše, palec vse bolj rine pod druge prste, na podplatu se zaradi spremembe obremenitve razvijejo otiščanci.

Na začetku si lahko pomagamo s primerno širokimi, udobnimi čevlji iz naravnih materialov (usnje, platno). Lahko uporabljamo ortopedske pripomočke (opornice, distančniki…), ki postavljajo palec v normalen položaj. Za lajšanje bolečin lahko uporabljamo nesteroidne antirevmatike v obliki zunanjih mazil ali gelov ali v obliki tablet.

Po nekaj letih vam lahko ustrezno pomagamo le še z operacijo.

Operacija pa ni nujna nikoli!!! Če težave niso tako hude, da bi bile prizadete življenjske aktivnosti, operacija ni potrebna.

OPERACIJA HALLUX VALGUSA IN MALIH PRSTOV

 

Operativni poseg opravimo v regionalni ali splošni anesteziji.

Obstaja mnogo operativnih tehnik, katera tehnika je najbolj primerna za vas, je odvisno od stopnje deformacije palca in drugih prstov in stopnje okvare palčevega sklepa. Operacija traja od 30 do 90 minut. Pri večini operativnih tehnik prežagamo palčevo kost (osteotomija), zamaknemo glavico tako, da korigiramo deformacijo in fiksiramo palec v normalen položaj. Za fiksacijo uporabljamo resorbilne (razgradljive) pine, žice, vijake ali ploščice.

Pred operacijo morate obvezno sanirati vse morebitne kronične bolezni, predoperativno pri osebnem zdravniku opravite standardne predoperativne preiskave (točno katere predoperativne preiskave so potrebne, je odvisno od starosti in morebitnih pridruženih bolezni). Pred operacijo je potrebna natančna higiena stopal, v primeru vnetnih procesov na stopalu, operacija ne pride v poštev. Dva tedna pred operacijo morate biti popolnoma zdravi, brez prehladnih obolenj. Običajno je hospitalizacija po operaciji dan ali dva.

KOMPLIKACIJE

 

Vsak operativni poseg je povezan z določenim tveganjem. Da bi bilo to tveganje čim manjše, je potrebno seznaniti ortopeda in anesteziologa z vsemi dodatnimi zdravstvenimi težavami, ki bi lahko privedle do zapletov.

Po operaciji je v izogib zapletom potrebno natančno upoštevati navodila zdravnika in drugega medicinskega osebja.

Najpogostejše komplikacije so:

  • Okužba – redek (1%), vendar zelo resen zaplet. Površinske okužbe zdravimo z antibiotiki, globoke okužbe pa zahtevajo dodatne kirurške posege.
  • Globoka venska tromboza – pomemben razlog za nastanek je premajhna telesna aktivnost po operaciji. Pri nekaterih bolnikih je tveganje za razvoj tromboze povečano, v tem primeru se odločimo preventivno za injekcije nizkomolekularnega heparina, ki si jih boste doma sami aplicirali po predhodni edukaciji v bolnišnici.
  • Poškodbe živcev – zelo redek zaplet, s katerim se običajno srečamo pri korekciji zelo hudih deformacij. Večkrat opažamo po operaciji poškodbe kožnih živcev, ki se kažejo s spremenjenim občutkom za dotik v okolici brazgotine – navadno se ti drobni živci opomorejo in se občutek za dotik povrne, lahko pa to traja tudi do dve leti.

PO OPERACIJI

 

Po operaciji boste počivali v postelji, vznožje postelje bo dvignjeno, operirano stopalo bomo hladili z ledom. Za lajšanje bolečin boste dobivali analgetike. Po operaciji boste imeli operativno mesto povito čvrsto z povojem ali pa imobilizirano z mavcem in/ali opornico.

Prvi pooperativni dan bomo rano previli, opravili RTG slikanje. S pomočjo fizioterapevta vas bomo mobilizirali, namestili poseben pooperativni čevelj ali mavec ter vas naučili pravilne hoje z berglami.

Če se boste dobro počutili boste prvi pooperativni dan odpuščeni v domačo oskrbo.

Doma boste počivali, prejemali analgetike in hladili operirano stopalo. Hodili boste po operaciji čim manj, v naslednjih dnevih in tednih pa postopno čedalje več. Pri hoji boste uporabljali pooperativni čevelj, po potrebi tudi bergle in boste pri tem striktno obremenjevali le peto. Prstov štiri do osem tednov po operaciji ne smete obremenjevati.

V bolnišnico boste hodili na redne preveze in kontrole, naučili vas bomo pravilnega povijanja palca, ki ga boste nato po odstranitvi šivov sami izvajali doma.

Ko bomo na kontrolnem pregledu štiri do osem tednov po operaciji po predhodni rentgenski kontroli ugotavljali dobro zaraščanje kosti, vam bomo odstranili čevelj ali drugo imobilizacijo ter morebitno žico. Za tem boste postopno pričeli obremenjevati tudi prste in boste postopno prešli na normalno obutev. Po dveh do treh mesecih je večinoma možna normalna hoja v normalni konfekcijski obutvi. Mesec ali dva za tem je običajno možno tudi visoko stopanje na prste in športne aktivnosti. Modne, damske čevlje boste večinoma lahko uporabljali šest mesecev po operaciji.

Čas bolniškega staleža je običajno 2 do 4 mesece, odvisno seveda tudi od tega, kakšno delo opravljate.

Izbira čevljev po operaciji

 

Svetujemo, da čevlje kupujete v popoldanskem času, ko so stopala že nekoliko otekla. Načeloma mora biti pred najdaljšim prstom še 1 cm prostora, tako da lahko z vsemi prsti prosto gibljete. Obris stopala na papirju v sprednjem delu nikakor ne sme biti širši od čevlja. Opetnik naj bo močan, prožen, peta naj ne bo višja od 3 do 4 cm. Ob uporabi manj udobnih, bolj modnih čevljev (kar sicer načeloma odsvetujemo), se izogibajte daljše hoje ali stoje, nosite jih čim krajši čas, nato pa stopalo zmasirajte in dobro razgibajte.

Za dober končni rezultat je potrebno dobro sodelovanje in medsebojno zaupanje med bolnikom in zdravnikom ter drugim medicinskim osebjem. Informacije naj vam bodo vzpodbuda za vaša dodatna vprašanja, na katera vam bomo poskušali z veseljem odgovoriti.

Želimo vam čim uspešnejše zdravljenje.