Endoproteza kolka

KolkImate artrozo, revmatoidni artritis, kakšno drugo bolezen ali ste si zlomili kolk? S težavo hodite, sedite ali vstajate iz sedečega položaja? Če vam zdravila, spremenjen način življenja in uporaba palice pri hoji ne prinesejo olajšanja, se boste morda odločili za operativni poseg. Oboleli kolk vam bomo zamenjali z umetnim in tako zmanjšali bolečino ter vam zopet omogočili aktivno življenje.

KOLČNI SKLEP

Kolk je drugi največji sklep v človeškem telesu. Sestavljen je iz glavice stegnenice (femorja), ki leži v ponvici (acetabulu) v medenici. Vezi (ligamenti) povezujejo glavico s ponvico in zagotavljajo stabilnost sklepa. Na površini glavice in ponvice je hrustanec, ostale dele sklepa pa pokriva sklepna ovojnica, ki izloča sklepno tekočino, ki maže sklep in zmanjšuje trenje v njem.

KAJ JE ENDOPROTEZA KOLKA?

Endoproteza kolka je umetni del sklepa, s katerim kirurg med operacijo nadomesti prizadete dele kolka. Obstaja več vrst endoprotez, o tem, katera je najprimernejša za vas, se bomo odločili pred operacijo.

VZROKI BOLEČINE IN OMEJENE GIBLJIVOSTI KOLKA

Najpogostejši vzrok bolečine in omejene gibljivosti je artroza (»obraba«). To je bolezen, pri kateri se hrustanec mehča, lušči in postopno izginja. V stiku sta nato le še kostni površini na glavici in ponvici. Pojavijo se kostni izrastki (osteofiti). Vse to spremlja bolečina; v začetku počasna in na koncu zelo huda, bolniku lahko povsem onemogoči gibanje.

Vzrok artroze je včasih lahko znan (poškodba, infekcija…), najpogosteje pa je vzrok neznan.

ALI JE VSTAVITEV ENDOPROTEZE KOLKA PRIMERNA ZA VAS?

O tem začnemo razmišljati, ko vas osebni zdravnik napoti v ortopedsko ambulanto na prvi pregled. Odločiti se morate sami. Koristno se je posvetovati z družinskimi člani, z osebnim zdravnikom in ortopedom, ki vas bo operiral.

Najprimernejša starost za zamenjavo kolka je med 60 in 80 letom starosti, vendar je presoja ortopeda o ustreznosti operacije vedno individualna. Priporočilo za poseg je odvisno od stopnje bolečine, zmanjšane sposobnosti za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in od splošnega zdravstvenega stanja.

Operativni poseg vam svetujemo, če:

 • bolečina v kolku omejuje normalne vsakodnevne aktivnosti kot so hoja, pripogibanje,
 • se bolečina pojavi tudi med dnevnim ali nočnim počitkom,
 • okorelost sklepa omejuje vašo sposobnost gibanja ali dviganja nog,
 • protivnetna zdravila prinesejo le majhno izboljšanje ali jih ne prenašate,
 • drugo zdravljenje (npr. fizioterapija) ne prinese izboljšanja.

Vedeti morate, da vstavitev umetnega kolka ni življenjsko nujna operacija, lahko pa izboljša kvaliteto vašega življenja. Izjemnega pomena je vaša sposobnost in pripravljenost sodelovati pri okrevanju po operaciji.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE OB ZAMENJAVI KOLČNEGA SKLEPA?

Pomemben dejavnik pri odločitvi za operativni poseg je razumevanje, kaj se s posegom lahko pridobi in kaj ne. Večina operirancev občuti pomembno zmanjšanje bolečine in občutno izboljšanje sposobnosti za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Zamenjava sklepa pa vam seveda ne bo povečala zmogljivosti, ki so bile okrnjene že pred začetkom težav s kolkom. Po operativnem posegu vam bomo svetovali hojo, kolesarjenje, plavanje, balinanje, golf… Odsvetovali vam bomo tek in agresivne športe na trdih podlagah. Po operaciji se izogibajte prevelikim naporom in prenašanju težkih bremen – že pri normalni aktivnosti se tudi umetni kolk obrablja. Ukvarjanje z zahtevnimi športi ali prekomerna telesna teža obrabo še pospešita in povzročita omajanje proteze in ponovne bolečine.

KAJ STORITI PRED OPERATIVNIM POSEGOM?

Pred operativnim posegom naj vas pregleda vaš osebni zdravnik in vas, če je potrebno, napoti v določeno specialistično ambulanto. Vse kronične bolezni morajo biti pred operacijo urejene.

Po operaciji bo morda potrebna transfuzija krvi, zato vam svetujemo, da se odločite za avtotransfuzijo. To pomeni, da vam pred operacijo odvzamemo vašo kri, jo shranimo in jo nato med in po operaciji vrnemo. S tem se izognete morebitnim zapletom ob transfuziji tuje krvi. Za totalno endoprotezo kolka je običajno potreben en odvzem krvi. Če se odločite za avtotransfuzijo, vam svetujemo, da pokličete Oddelek za transfuziologijo SB Novo mesto na telefonsko številko 07 3916574 takoj, ko dobite potrjen datum operacije. Dogovorili se boste za natančen datum odvzema vaše krvi. Napotnico za avtotransfuzijo bomo izdali v ortopedski ambulanti, ali pa vam jo bo izdal osebni zdravnik.

Da bi se izognili morebitnim pooperativnim zapletom, je potrebno imeti urejen krvni pritisk, krvni sladkor, morebitno terapijo revmatoidnega artritisa, motenj srčnega ritma, ledvične bolezni ali drugih spremljajočih bolezni. Bolniki s pogostimi vnetji sečil morajo opraviti urološki pregled, isto velja za moške, ki imajo težave s prostato.

Ko boste dobili vabilo na operativni poseg iz bolnišnice, boste s pripravo na operativni poseg pričeli pri vašem osebnem zdravniku, kjer boste opravili vse predoperativne preiskave (hemogram, elektroliti, sečnina, kreatinin, glukoza, SR, CRP, PČ, INR, osnovne preiskave urina, EKG, RTG p.c.).

Z izvidi vseh opravljenih preiskav boste prišli na pregled v Preanesteziološko ambulanto k anesteziologu (zdravnik, ki vam bo med operacijo dal narkozo). Točen termin pregleda pri anesteziologu in seznam vseh potrebnih preiskav, ki jih boste pred tem opravili pri osebnem zdravniku, boste dobili po pošti. Osebni zdravnik bo presodil, če potrebujete o sposobnosti za operativni poseg tudi mnenje internista in vas v tem primeru napotil na pregled, njegovo mnenje pa prinesite s seboj v preanesteziološko ambulanto. V primeru spremljajočih bolezni prinesite tudi izvide in mnenja področnih specialistov. Zdravnik anesteziolog bo podal dokončno mnenje o sposobnosti za operativni poseg, pogovorili se boste lahko o vsem, kar vas zanima v zvezi z anestezijo, ki bo potrebna za izvedbo operativnega posega. Najpogostejša načina anestezije sta spinalna ali epiduralna anestezija (to je anestezija, ko z injekcijo v ledveni del hrbtenice omrtvimo spodnje ude), pri kateri ste budni, ne čutite pa bolečin od pasu navzdol, in splošna anestezija, pri kateri med posegom spite. Anesteziolog se bo z vami pogovoril o obeh možnostih in vam svetoval za vas najprimernejši način anestezije. Pogovorili se boste lahko tudi o različnih možnostih za lajšanje pooperativne bolečine.

Če ste na terapiji z Marevanom, Sintromom, Plavixom, Pradaxo, Xarelto, Eliquisom, Brilique ali drugimi zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi, bo pred operacijo potrebna posebna priprava. O tem se boste pogovorili z osebnim zdravnikom, internistom in anesteziologom. Dali vam bodo dali ustrezna navodila.

Dva tedna pred operacijo opustite za lajšanje bolečin nesteroidne antirevmatike (Ketonal, Naklofen, Voltaren, Brufen, Nalgesin, DicloDuo…), ta dva tedna za lajšanje bolečin uporabljajte druga zdravila (Tadol, Tramal, Lekadol, Doreta, Zaldiar, Daleron…) – o tem se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Pred operacijo morajo biti odstranjena vsa vnetna žarišča, kožne bolezni, razjede, razni izpuščaji, znaki kroničnega otekanja goleni, urejeno mora biti tudi zobovje (svetujemo preventivni pregled pri zobozdravniku). Odstranitev vnetnih žarišč je zelo pomembna zaradi preprečevanja okužbe umetnega sklepa, ki je sicer ena hujših možnih komplikacij.

Po odpustu iz naše bolnišnice v domačo oskrbo boste še nekaj časa potrebovali pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Svetujemo vam, da si pred odhodom v bolnišnico poiščete in zagotovite pomoč s strani svojcev ali znancev in tako preprečite nevšečnosti, ki se lahko pripetijo po vrnitvi domov. V domačem okolju vam bodo določene prilagoditve olajšale okrevanje:

 • čvrsto pritrjeni oprijemki v kopalni kadi ali tušu in ob straniščni školjki,
 • stabilen stol ali klop za uporabo pri tuširanju,
 • stabilen stol z naslonjalom za roke in čvrsto oblazinjenim sedežem (stol mora biti tako visok, da so kolena pod višino kolkov),
 • zvišanje straniščne školjke – nastavek,
 • umivalna goba z ročajem,
 • palica za oblačenje nogavic in dolga žlica za čevlje,
 • grebljica za pobiranje smeti s tal (brez skrajnega pripogibanja),
 • dodatne čvrste blazine na kavčih, stolih in v avtomobilu, ki omogočajo, da so kolena pri sedenju nižje od kolkov,
 • varnostna ograja na stopnišču,
 • odstranjene vse nepritrjene preproge in električne žice s tal.

Če imate težave s prekomerno telesno težo, je potrebno pred operativnim posegom shujšati, saj boste tako lažje in hitreje okrevali, pa tudi možnost komplikacij po operaciji je bistveno manjša.

Vendar zadnja dva tedna pred operacijo hujšanja ne svetujemo. Če imate resen namen za izgubo telesne teže, storite to že prej.

Zadnja dva tedna pred operacijo uživajte uravnoteženo, beljakovinsko bogato hrano.

Zadnjih nekaj dni pred sprejemom v bolnišnico, pa pri prehrani skrbite predvsem za redno odvajanje blata. Če boste za sprejem prišli en dan pred operativnim posegom, na ta dan doma, pred odhodom v bolnišnico, obvezno normalno zajtrkujte.

PREDOPERATIVNA ŠOLA

Pred operativnim posegom je obvezen obisk »Predoperativne šole« .

Za starejše je na Predoperativni šoli obvezna soudeležba enega od svojcev. O terminu Predoperativne šole boste obveščeni, ko boste prejeli vabilo za operativni poseg po pošti (na vabilu bo tudi termin pregleda v Preanesteziološki in Ortopedski ambulanti).
2 tedna pred tem vas bo po telefonu poklicala tudi diplomirana medicinska sestra, ki vodi Predoperativno šolo.
Pogoj za pristop k Predoperativni šoli je pozitivno mnenje o sposobnosti za operativni poseg, ki ga boste dobili pred tem v Preanesteziološki ambulanti.
Predoperativna šola se odvija v drugem nadstropju kirurškega oddelka, v sejni sobi ortopedsko-travmatološkega odseka.

Osnovni namen Predoperativne šole je, da vas in vaše svojce čim bolj pripravimo na operativni poseg in v pogovoru razjasnimo vsa vaša vprašanja že pred planirano operacijo.
Na Predoperativni šoli boste poslušali kratko predavanje diplomirane medicinske sestre, fizioterapevtke, zdravnika anesteziologa in zdravnika ortopeda. Dobili boste navodila v zvezi s prehrano. Po zaključenem skupinskem delu šole bo še vsak pacient posebej individualno obravnavan. Izpolnili boste vprašalnike in soglasja. Naučili vas bomo tudi vseh vaj, ki jih boste morali izvajati takoj po operaciji.
Nato vas bomo napotili še na natančno predoperativno rentgensko slikanje.
Šola traja približno 3 ure in bodite na to ustrezno pripravljeni.

PREDOPERATIVNI PREGLED V ORTOPEDSKI AMBULANTI

Ko boste opravili pregled pri anesteziologu, Predoperativno šolo in predoperativno rentgensko slikanje, boste opravili še pregled v ortopedski ambulanti. Običajno se vse to opravi na isti dan.

V ambulanti se boste lahko o vseh posebnostih pogovorili z zdravnikom, ki vas bo operiral. Določen bo tudi točen datum sprejema in operativnega posega.

PRIPRAVA NA OPERATIVNI POSEG

V bolnišnico boste sprejeti en dan pred operacijo ali morda zjutraj, na dan operativnega posega. S seboj prinesite potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja, napotnico za sprejem, vse izvide in rentgenske slike, zdravila, ki jih redno jemljete in par dokomolčnih bergel, ki jih kupite v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Priporočamo vam, da imate v bolnišnici svojo obutev (copate), ki je na nogah stabilna in ne drsi. Če želite, lahko prinesete tudi svoja dnevna in nočna oblačila.

Za sprejem se najprej s kartico zdravstvenega zavarovanja prijavite na okencu v avli kirurškega oddelka. Od tam boste napoteni v CENTRALNI SPREJEM v prvem nadstropju kirurškega oddelka, običajno ob 12h. Ko bo sprejemni postopek opravljen, vas bo medicinska sestra pospremila do ortopedsko-travmatološkega odseka, kjer vas bodo medicinske sestre in zdravstveni tehniki namestili v bolniško sobo in pripravili na operativni poseg.
Če boste naročeni za sprejem v nedeljo, se javite v urgentni kirurški ambulanti (v pritličju kirurškega oddelka), od koder vas bodo napotili direktno na ortopedsko-travmatološki odsek.
Pred operacijo vas bo sprejel ortoped, ki vas bo operiral, in se pogovoril z vami.
Vašo dokumentacijo s priloženimi izvidi bomo predstavili anesteziologu, ki bo z vami med operativnim posegom. Dal vam bo potrebno anestezijo in predpisal način zdravljenja bolečine po operaciji.
Na dan pred operacijo smete po lahkem kosilu do polnoči še piti (svetujemo čim več tekočine, lahko tudi sladki energijski napitki), zvečer lahko pojeste tudi energijski dodatek (čokolada, bomboni, energijske ploščice…). Nato pa ostanite OD POLNOČI NAPREJ popolnoma tešč do operativnega posega.
Na večer pred operacijo boste dobili, če bo potrebno, tudi tableto za pomiritev in lažji spanec.
Svetujemo, da se doma nekaj dni pred posegom čim bolj spočijete in naspite, še posebej zadnjo noč, ko boste spali doma.

DAN OPERATIVNEGA POSEGA

Na dan operacije se zjutraj še enkrat stuširajte in oblecite čisto pižamo. Med posegom ne smete imeti nalakiranih nohtov ali šminke na obrazu.

Po operaciji boste morda premeščeni v enoto intenzivne terapije, to bo precenil anesteziolog. Pred odhodom v operacijske prostore odstranite nakit, zobno protezo, kontaktne leče, slušni aparat.

OPERATIVNI POSEG

Operacija traja običajno 40 do 120 minut. Med operacijo vam bomo odstranili poškodovani hrustanec in kost, nato pa vstavili nov sklep, ki zagotovi funkcijo kolka. Že pred operacijo bomo za vas izbrali najprimernejši tip endoproteze. Pri starejših vstavimo včasih cementno endoprotezo, pri kateri je umetni sklep v kosti pritrjen s kostnim cementom. Večinoma (še posebej pri mlajših, bolj aktivnih) se odločimo za vstavitev brezcementne endoproteze, ki se vraste v kost.

PO OPERATIVNEM POSEGU

Po končani operaciji vas bodo iz operacijske dvorane premestili v prebujevalnico. To je posebej opremljena soba, kjer je mogoč poostren nadzor vašega zdravstvenega stanja neposredno po operaciji. Tu boste ostali nekaj ur.
Po tem vas bodo premestili nazaj na oddelek (ali morda v intenzivno enoto). Med ležanjem v postelji boste imeli nogi iztegnjeni na ravni podlagi.
Takoj po operaciji začnite izvajati dihalne vaje in aktivne vaje s stopali za poživitev krvnega obtoka. S tem boste preprečili zastoj krvi v venah in nastanek strdka. Te vaje morate ponavljati večkrat dnevno. Dihati morate globoko in se pogosto izkašljati. Izvajali boste tudi vaje za krepitev stegenskih mišic in krčenje operirane noge do bolečine po podlagi. Vse vaje, ki jih boste morali izvajati takoj po operaciji, vas bomo naučili že pred operativnim posegom.
Posebno pozornost bomo po operaciji posvetili opazovanju operativne rane, morda boste imeli po operaciji iz rane izpeljano drenažno cevko, ki jo nato običajno odstranimo naslednji dan. Pogosto uporabljamo tudi sistem, ki kri, ki jo posesamo iz vaše rane, prefiltrira in preko infuzije vrne nazaj v vaš krvni obtok. Po operaciji boste dobivali infuzijske raztopine, antibiotično zaščito, zdravila proti bolečinam. Na dan operativnega posega ali naslednje jutro boste prejeli prvo tableto ali injekcijo proti krvnim strdkom.
Po operaciji uživajte tekočino v omejeni količini, priporočamo čaj ali vodo, če se boste počutili dobro, boste na dan operacije dobili večerjo.
Če bo splošno stanje in počutje dovoljevalo, boste na dan operacije popoldne in zvečer že sedeli, če boste dovolj stabilni, bomo pričeli že z hojo.
Seveda bo po operativnem posegu prisotna določena bolečina, ki pa je praviloma znosna. Na voljo imamo mnoga sredstva za lajšanje bolečine. Če se vam po operativnem posegu zdi bolečina prehuda, boste o tem obvestili srednjo medicinsko sestro, ki bo ustrezno ukrepala.

PRVI POOPERATIVNI DAN IN NADALJNI DNEVI PO OPERACIJI

Še naprej boste dobivali predpisana zdravila in infuzijske raztopine, normalno boste začeli jesti hrano.
S pomočjo fizioterapevtke se boste posedli z nogami preko postelje. Če bo dopuščalo vaše počutje, boste prvi dan po operaciji vstali in hodili. Na začetku ne vstajajte sami, pomagala vam bo fizioterapevtka in ostalo osebje. Nasploh upoštevajte navodila fizioterapevta.
Pri umivanju, hranjenju, posedanju v postelji, obračanju vam bodo pomagale medicinske sestre, če bo to potrebno.
24 do 36 ur po operaciji vam bomo previli rano, kontrolirali hemogram in odstranili sukcijske cevke (drene) in urinske katetre.
Opravili bomo rentgensko slikanje vašega novega kolka.
Čim prej poskušajte ob pomoči medicinskih sester sami hoditi na stranišče.

V naslednjih dnevih boste s pomočjo fizioterapevtke hodili. Pri hoji se lahko operirana noga obremenjuje do bolečine. Hodili boste s polaganje celega stopala (pete in prstov hkrati in ne najprej peta, potem prsti).
Redno boste izvajali vaje in razgibavanje v postelji. Operirano nogo boste iztegovali in krčili, pri krčenju bo peta drsela po podlagi. Vaje izvajajte vsaj trikrat na dan in ne pozabite, še vedno je potrebno izvajati vaje za stopala in gležnje ter dihalne vaje (globoko trebušno dihanje in izkašljevanje).
Čez dan poskušajte čim več sedeti in čim manj ležati.

Z vsakim dnem boste bolj samostojni, bolj aktivni, bolečina bo vse manjša. Izvajali boste enak program vaj v postelji, s pogostejšim vstajanjem in daljšo hojo s pomočjo bergel. Pričeli bomo tudi z hojo po stopnicah.

POGOJI ZA ODPUST IZ BOLNIŠNICE

Predvidoma boste odpuščeni iz bolnišnice 2. do 7. dan po operaciji. Odpustnico boste dobili ob odpustu.

Odpuščeni boste, ko:

 1. ko bomo lahko vaše bolečine lajšali z zdravili v obliki tablet,
 2. ko bo vaše splošno počutje dovoljevalo odpust,
 3. ko boste sposobni 100 metrov hoje po ravnem z berglami,
 4. ko boste sposobni prehoditi po stopnicah z berglami vsaj eno nadstropje gor in dol,
 5. ko bo vaša operativna rana mirna ,
 6. ko boste obvladali vse vaje, ki jih morate nato sami izvajati doma,
 7. ko boste brez težav sposobni transferja iz postelje in nazaj v posteljo,
 8. ko boste samostojni na stranišču in samostojni za osnovne higienske potrebe.

Ko boste vse te pogoje izpolnjevali, vas bomo odpustili, na to naj bodo pripravljeni tudi vaši svojci. Za prevoz iz bolnišnice domov je običajno na voljo reševalno vozilo.

OKREVANJE PO ODPUSTU IZ BOLNIŠNICE

Bolečino si doma lajšajte s protibolečinskimi zdravili. Ob odpustu boste dobili recept.

Po odpustu so potrebni redni prevezi in kontrola rane, približno na tri dni. 12. dan po operaciji vam bomo šive odstranili na ortopedsko-travmatološkem odseku, kjer boste opravili tudi kontrolni pregled pri oddelčni fizioterapevtki. Izjemoma lahko šive odstrani patronažna sestra ali pa se boste oglasili pri osebnem zdravniku. Dokler rana ni povsem suha in zaprta se izogibajte njenemu močenju.

Vaje, naučene v bolnišnici, so pomemben del okrevanja, zlasti v prvih nekaj tednih po posegu. Izvajajte jih večkrat dnevno, vmes tudi počivajte. Vaje boste dobili ob odpustu tudi v pismeni obliki, dobili boste tudi DVD z vajami.

Z berglami boste hodili po operaciji dva do osem tednov. O stopnji obremenjevanja operirane noge se bomo dogovorili ob odpustu, običajno pa je dovoljeno obremenjevanje operirane noge do bolečine, če pri obremenitvi ni bolečine se lahko noga tudi polno obremeni. Hoja je pomembna, hodite večkrat dnevno, krajši čas, pazite na enakomeren korak. Ko se počutite varno, lahko bergle postopno opustite.

Odsvetujemo spanje na operiranem boku 2 do 3 tedne.

35 dni po operaciji boste dobivali zdravila proti krvnim strdkom v obliki tablet. Izdali vam bomo recept, zdravilo se jemlje 1 krat ali 2 krat dnevno (navodila na receptu), približno ob isti uri. Pri bolnikih, kjer je tveganje za krvne strdke zelo veliko, se še vedno odločimo za nizkomolekularni Heparin v obliki injekcij v podkožje v predelu trebuha. Uporabljajo se injekcije za enkratno uporabo z vnaprej določeno dozo. Injiciranja bo vas ali vaše svojce naučila medicinska sestra še pred odhodom domov.

Rehabilitacije v zdravilišču takoj po odpustu iz bolnišnice običajno ne priporočamo. Obstaja nevarnost izpahov pri gibanju v vodi brez obremenitve in bolečin. Če bo potrebno, bomo predlagali rehabilitacijo v zdravilišču po kontrolnem pregledu v ortopedski ambulanti.

Običajne lažje dnevne aktivnosti smete opravljati že takoj po odpustu. Določena stopnja nelagodja med izvajanjem aktivnosti in ponoči navadno traja še nekaj tednov po posegu, a bo minila. Program aktivnosti obsega:

 • hoja po stanovanju in stopnjevanje s hojo po stopnicah in zunaj doma,
 • sedenje, vstajanje, vaje za izboljšanje moči in gibljivosti v kolku,
 • postopna normalna gospodinjska opravila.

Pri vsakdanjih opravilih bodite pozorni na položaje in gibe, ki jih smete izvajati in na tiste, ki vam lahko škodujejo. Prepovedano je:

 • usedanje na nizke podlage (pručke, nizki stoli, fotelji, nizke straniščne školjke…),
 • počepanje, globoko priklanjanje,
 • ležanje na zdravem boku brez blazine med nogami (operirana noga ne sme pasti pred zdravo),
 • krčenje in zvračanje noge navznoter,
 • križanje nog.

Da bi se izognili izpahu kolka, si na nizki kavč oz. fotelj položite čvrsto blazino. Na straniščni školjki uporabljajte nastavek za zvišanje tri mesece po operaciji. Za pobiranje predmetov s tal uporabljajte grebljico. Vaša postelja naj bo visoka 51 do 61 cm, glede na vašo višino.

Spolni odnosi se odsvetujejo 2 do 4 tedne po operaciji.

Pazite na gibe pri usedanju v osebni avtomobil. Avto naj bo parkiran stran od pločnika, da pridobite maksimalno dolžino od tal do vrha sedeža. Sedež naj bo premaknjen čim bolj nazaj in okno odprto. Naslonjalo sedeža naj bo nekoliko nagnjeno. Če je sedež prenizek, nanj položite čvrsto blazino. S hrbtom se obrnite proti avtu in se primite vrat na eni strani in na drugi okvirja ter sedite. Potegnite se nekoliko nazaj in obe nogi skupaj prenesite v avto. Za lažji zasuk lahko položite na sedež plastično vrečko. Pri izstopanju iz avtomobila ravnajte ravno obratno.

Na kontrolo pri ortopedu, ki vas je operiral, boste naročeni čez 3 do 8 tednov po operaciji.

MINIMALNO INVAZIVNA OPERACIJA KOLKA

To pomeni, da isto operacijo opravimo z minimalno invazivnim kirurškim pristopom. Pri tem je kožni rez manjši, predvsem pa je pomembno, da pri kirurškem pristopu ne prekinemo nobene mišice, ampak uvajamo inštrumente med njimi. Zato je po operaciji celjenje hitrejše in okrevanje pospešeno.
Prednosti minimalno invazivne operacije so zato naslednje:

 • manjša izguba krvi med operacijo,
 • manjše pooperativne bolečine,
 • manjša poškodba mišic,
 • manjša možnost izpaha kolka,
 • bolj kozmetska brazgotina,
 • hitrejše okrevanje po operaciji,
 • krajša ležalna doba v bolnišnici.

Najbolj primerni kandidati za tovrstno operacijo so mlajši, suhi, zdravi in motivirani za hitro okrevanje.
Je pa minimalno invazivna operacija za kirurga tehnično precej bolj zahtevna, saj je osnovni cilj operacije seveda še vedno dolgoletno preživetje umetnega kolka ob dobri funkciji.

Večino vseh primarnih operacij kolka opravimo minimalno invazivno. Za klasičen kirurški pristop se odločimo le pri najbolj zahtevnih primarnih operacijah in pri večini revizijskih operacij.

MOŽNI ZAPLETI IN NJIHOVO PREPREČEVANJE

Po vstavitvi endoproteze kolka so zapleti zelo redki.
Okužba kolčnega sklepa se pojavi v manj kot 1% primerov. Še redkeje nastopi srčna ali možganska kap. Spremljajoče kronične bolezni povečajo verjetnost zapletov, s pojavom zapletov se okrevanje po posegu podaljša.

Med posegom lahko pride do okvare živcev, posledica tega je omrtvičenost kože in zmanjšana moč ustreznih mišic.
Dolžine nog z operacijo ni mogoče vedno povsem izenačiti. Za izravnavo dolžine uporabljamo kasneje ortopedske čevlje.

Izpah umetnega kolka – ob neprimernem gibu ali padcu lahko pride do izpaha. Temu se izognemo s previdnostjo pri gibanju v prvih mesecih po operaciji. Prepovedani gibi so bili nekoliko višje že razloženi. Če je kljub temu pride do izpaha, morate takoj v najbližjo kirurško ustanovo, tam bodo izpah naravnali, včasih je za tem potrebna imobilizacija v mavčevih hlačah.

Venska tromboza – pri vseh operacijah, še posebej pa pri operacijah kolka in kolena, lahko pride do nastanka krvnih strdkov v venah nog. To preprečujemo z zgodnjo mobilizacijo in zdravili, ki jih boste dobivali 35 dni po operaciji.
Opozorilni znaki globoke venske tromboze so:

 • bolečina v mečih,
 • občutljivost in rdečina v predelu nad ali pod kolenom,
 • oteklina v mečih, gležnju in stopalu.

Opozorilni znaki pljučne embolije (krvni strdek v pljučih) so:

 • težko dihanje,
 • bolečina v prsnem košu,
 • vztrajna bolečina v prsih s spremljajočim kašljem.

V primeru pojavov zgornjih znakov o tem takoj obvestite svojega lečečega zdravnika.

Okužba – najpogostejši vzrok okužbe po vstavitvi umetnega kolka so bakterije, ki vstopijo v krvni obtok med posegom na zobovju, ob okužbi sečil ali kožnih okužbah. Te bakterije se naselijo ob endoprotezi in povzročijo izbruh okužbe v predelu kolka.
Po vstavitvi endoproteze kolka morate vedno imeti antibiotično zaščito pred posegom na zobovju ali v primeru drugega kirurškega posega.
Okužbo se lahko čim bolj prepreči, tako da pred operacijo odstranite vsa vnetna žarišča – o tem se pogovorite z osebnim zdravnikom.
Opozorilni znaki okužbe endoproteze so:

 • povišana telesna temperatura, mrzlica,
 • rdečina, slabšanje bolečine, toplota v predelu kolka,
 • kasnejši izcedek iz rane.

Okužbo je potrebno čim prej ugotoviti in zdraviti, antibiotik zaradi okužbe umetnega kolka vam lahko predpiše le ortoped.

Padci – v prvih tedni po operaciji lahko padec povzroči poškodbo, zaradi katere bo potrebna nova operacija, lahko pa povzroči tudi omajanje endoproteze.

POSEBNOSTI

Občutek na koži v okolici operativne rane je lahko spremenjen v smislu zmanjšanja občutljivosti za dotik.
V kolku lahko čutite določeno napetost, zlasti pri pripogibanju. Te spremembe s časom izzvenijo in navadno ne motijo tako kot bolečina in omejena funkcija pred operacijo.
Vstavljena endoproteza kolka lahko aktivira detektorje kovin, ki jih uporabljajo za varnost na letališčih in v nekaterih zgradbah, v tem primeru o vstavljenem umetnem kolku obvestite varnostnika. Ob odpustu iz bolnišnice boste prejeli uradno knjižico kolčne endoproteze, ki poleg drugega služi tudi kot potrdilo za detektorje kovin.
Z vožnjo avtomobila lahko pričnete, ko bo vaša mišična moč dopuščala varno upravljanje avtomobila, o tem se bomo pogovorili na kontrolnem pregledu po operaciji.
Kljub vsem naporom, na svetu še vedno ni »večne« kolčne endoproteze. Tudi umetni kolk se v 15 do 20 letih obrabi – pride do omajanja umetnega kolka. V redkih primerih lahko do tega pride že prej!

Navodila smo pripravili, da bi vam posredovali čim več koristnih informacij in vam čim bolj pojasnili predlagani način zdravljenja. Seveda ni mogoče zajeti vseh vprašanj, ki se vam porodijo, zato smo pripravljeni na dodatna pojasnila.

Želimo vam čimbolj uspešno zdravljenje in okrevanje po operaciji.