Rehabilitacija po artroskopiji kolena

 

Rehabilitacija po artroskopiji kolenaAtroskopska operacija kolena je operacija, pri kateri smo s pomočjo kamere skozi 2 ali 3 majhne reze odstranili poškodovano tkivo v vašem kolenu. Glede na to, da naredimo pri tem le majhne reze v sklepno ovojnico, je tudi bolečina po taki operaciji bistveno manjša kot pri klasični odprti operaciji. V sklepu smo odstranili okvarjeno tkivo s pomočjo kamere in specialnih inštrumentov. Sam poseg znotraj kolena ni nič manjši kot pri klasični operaciji, je pa za kirurga bistveno bolj zahteven.

Po operaciji svetujemo takoj vstajanje in intenzivno krepitev stegenskih mišic, da ne bodo oslabele. Prilagamo tudi program vaj, ki jih izvajajte doma. Čim prej morate doseči polno iztegnitev kolena.

Doma si koleno tudi hladite z ledom, v prvih dneh preko tkanine, kasneje lahko tudi z direktno masažo z ledom.

2 dni po operaciji svetujemo kontrolo pri osebnem zdravniku, šive odstranite pri osebnem zdravniku 10.-12. pooperativni dan.

Če koleno oteka, svetujemo tudi povijanje z elastičnim povojem podnevi.

Nekaj dni po operaciji svetujemo poleg zgoraj naštetega počitek in hojo na krajše razdalje, nato pa postopno vsak dan več.

Nič ni narobe, če nekaj dni jemljete tudi tablete proti bolečinam in vnetju (Naklofen, Brufen, Ketonal, Daleron ipd.), Rp dobite poleg odpustnice.

Po enem tednu lahko normalno hodite in kolesarite, lahko tudi pričnete z delom, če ni fizično prezahtevno.

2 tedna po operaciji lahko pričnete z vsakim delom in z vsemi športnimi aktivnostmi, če pa ste vrhunski športnik, pa tudi prej, po dogovoru z operaterjem.

4 do 8 tednov po operaciji boste prišli na kontrolo k zdravniku, ki vas je operiral.

Če pa vam koleno močno oteka, je toplo, pordelo ali imate druge hujše težave, pa pridite na kontrolo prej po dogovoru z operaterjem!

 

Tudi v primeru dodatnih vprašanj ali pojasnil se obrnite na zdravnika, ki vas je operiral, osebno pred odpustom iz bolnišnice ali kasneje po telefonu!

Želimo vam čimprejšnje in čimboljše okrevanje!